Forum

Ask, reply and learn. Join the community of Akaunting.

New Discussion

Dolar işlemlerini yapamıyorsunuz.

Necip Fazıl Alperen   ( User )

Commented 2 years ago

İyi günler,
Bu yazımı bir geri bildirim olarak yazıyorum. Uygulamanın hiç bir yerinde geri bildirim paneli olmadığı için buraya yazma gereği duydum. Bahsettiğim sorun aşağıdaki gibidir:
Türk lirası üzerinden işlem yapan bir A hesabın, USD üzerinden işlem yapan bir B hesabın bulunmuş olsun. Bu iki hesap arasında bir para transferi işlemi yaptım. Gönderen hesap olarak A hesabını seçip tutar olarak 450 TL seçtim. Ardından alıcı hesap olarak B hesabını seçip hesap kuru olarak 8,61 seçtim.
Beklenen şey:
Bu transferi A hesabına 450 TL olarak gider, B hesabına ise 52,26 $ olarak gelir kaydetmesini beklersin. Yani 450/8,61=52,26 işlemini yapmasını bekliyoruz.
Olan şey:
A hesabına olması gereken gibi 450 TL gider yansıtılıyor, fakat B hesabına olması gereken işlemin tam tersi olacak şekilde 450 X 8,61 = 3874,5 $ gelir ekliyor. Yani bölme işlemini yapması gerekirken çarpma işlemi yapıyor.

Bu sebeple dolar alış işlemi yapmak için hesapları bozmamak için aşağıdaki işlemi yapmak zorunda kalıyorum:
1.Öncelikle ürünlere bir tane "Döviz" ürünü ekliyorum.
2.Döviz ürününe yönelik bir alış faturası kesiyorum 450 TL olacak şekilde. Vergi yansıtmıyorum.
3.Alış hesabım olan A hesabından bu faturaya 450 TL ödeme kaydediyorum.
3.Satışlar/Tahsilatlar menüsünden B hesabına 52,26 USD para tahsil ettiğime dair, tedarikçisi belirtilmemiş bir kayıt düşüyorum. Açıklamalarda hangi işlemi yaptığımı belirtiyorum.

Bu şekilde B hesabına 52,26 gelir, A hesabına da 450 gider kaydetmiş oluyorum.
Görüldüğü gibi tek bir işlem olarak yapmam gereken işlemi en az 3 işlem halinde yapmak zorunda kalıyorum. Banka/İşlemler kısmında da tek bir işlem için iki kayıt oluşmuş oluyor.
Serbest muhasebeci olsam işlemi aynen böyle yapardım. Ama bu bir ön muhasebe yazılımı. Dolayısıyla bu hatanın düzeltilmesi gerekiyor. Yani sadece para transfer işlemi ile bu işlemi yapabilmem lazım. Zira bu SMMM olmayan kişiler tarafından kullanılan bir yazılımdır. Yani bakkalda ki kasasını takip eden bir amca bu yazılıma gelince kafası karışacaktır.

Yusuf Ozan   ( User )

Commented 2 years ago

Merhaba Necip Fazıl,

Detaylı bir şekilde anlatmışsın sorunu teşekkür ederiz. Ancak sorun kurların uluslararası kullanım standartlarından kaynaklanıyor.

Akaunting'de kurları kullanırken varsayılan para biriminden dönüştürülmesi beklenen para birimine kurları yazmak gerekiyor. Bahsettiğin senaryo özelinde varsayılan para birimi TRY, dönüştürülecek para birimi USD olduğu için Akaunting kuru TRYUSD olarak hesaplar. Oysa bahsettiğin akışın USDTRY olarak çalışmasını varsaydığını görüyoruz.

Özetle, alıcı hesabın kurunu 8,61 almak yerine 0,116 almak gerek. Ayarlar üzerinden de kurlarını aynı şekilde ayarlamanı öneririm.

Bu arada bu açıklamanla bir başka hatayı da keşfetmemizi sağladın. Onun için de ayrıca teşekkür ederiz.

Necip Fazıl Alperen   ( User )

Commented 2 years ago

Transfer ekranından kuru 0,1152 olarak değiştirmeye çalıştığımız zaman SQL Error diye bir hata alınıyor. İşlem yapamıyorsun. Ben de daha sonra ayarlardan para birimi kurlarına 0,1552 yazarak sorunu çözdüm.
1 TL = 0,1152 USD şeklinde işlem yapıyoruz ama merkez bankası 1 USD = 8,67 TL olarak işlem yaptığı için o şekilde işlem yapmaya alıştım bende. Olayın tersini anlamam biraz uzun sürdü.

Necip Fazıl Alperen   ( User )

Commented 2 years ago

Açıklama için teşekkür ederim.
Son olarak belirtmek isterim ki bu bir hata olmasa da yazılımın stabilizasyon konusunda bazı hataları var giderilmesi gereken. Mesela bazen fatura keserken ürünleri seçtiğim listede ürün yoksa "+Ürün Ekle" butonuna tıklayınca kafasına göre hiç bir ekran getirmediği oluyor. Bunun gibi bazı hatalar oluyor. Bazen hatalar falan alabiliyorsunuz. Bunları öylesine söylüyorum. Kolay gelsin...

Please login or register to leave a response.

Showing 1 to 4 of 4 discussions